Rybí koláček

Kdysi dávno jsem se nechala zlákat pěknými recenzemi a zakoupila jsem knížku „Super recepty pro kojence a nejmenší děti“ od Annabel Karmel. Když  jsem se do ní ale podívala, byla jsem zklamaná, protože opravdu hodně receptů v této knížce obsahuje potraviny, které v daném věkovém rozmezí dítěti prostě nedávám, jako je například (pro ani ne dvouleté děti) sójová omáčka, kečup, ocet, velké množství cukru a podobně.

Ale jeden recept se mi celkem zalíbil a hlavně ho má moc rád můj syn a to je recept na rybí koláček. I když já zastávám názor, že je škoda kazit „potočáka“ sýrem, na koláček ale můžete použít filet z tresky nebo i lososa.

Navíc, pokud vaše děti odmítají jíst ryby, tenhle recept jim možná zachutná, obzvlášť, pokud se budou sami podílet a přípravě koláčku. Recept jsem si malinko upravila, vynechala mouku, přidala na maličké kousky nakrájenou cuketu a tady ho máte:

Suroviny (na dva koláčky budete potřebovat):

2 velké brambory, mléko nebo smetanu (bez stabilizátoru), máslo, trocha soli

Rybu (původní recept je na filet z tresky, já koláček dělala i z lososa a ze pstruha a pokaždé byl výsledek moc dobrý), 2 velká rajčata (já měla odrůdu San Marzano, ale můžete použít jakákoli dobrá rajčata), kousek cukety nakrájený na maličké kousky, jednu jemně nakrájenou malou cibuli, přepuštěné máslo nebo máslo, lžíce nasekané petrželky, bobkový list, asi 100 ml mléka, asi 25g nastrouhaného kvalitního sýra (parmezán, čedar, gouda, gran moravia, podle toho, co máte doma) a vajíčko.

Dále budete potřebovat zapékací mističky a trochu trpělivosti, pokud vám budou pomáhat děti 🙂 Tento recept k tomu přímo vybízí.

A tak nechte děti ať si zkusí mačkat brambory na kaši nebo potírat koláček rozšlehaným vajíčkem 🙂

Postup:

Oškrábejte brambory a uvařte je. Uvařené brambory rozšťouchejte s trochou másla a mléka nebo smetany na „kaši“ ale ne moc řídkou. Tento krok můžete přenechat dětem, pokud to již zvládnou 🙂

Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Do kastrůlku vložte máslo, na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte na drobno nakrájenou cuketu a nakrájená rajčata. Smažte asi minuty 3 minuty. Přilejte mléko a krátce povařte. K rajčatům a cuketě přidejte rybu nakrájenou na kousky (pozor na kosti), petržel, bobkový list a asi 3 minuty povařte. Poté bobkový list vyndejte a vmíchejte nastrouhaný sýr.

Směs rozdělte do zapékacích mističek a na směs navrstvěte bramborovou kaši. Vršek pomažte rozšlehaným vajíčkem. Na tuto práci se opět budou těšit vaše děti 🙂

Pečte na 180°C asi 20 minut. Doporučuju na talíř přidat čerstvou zeleninu, případně dětem koláček nějak dozdobit. I když já mám zkušenost, že tím, jak se můj syn podílí na přípravě, na jídlo se těší a jí ho s nadšením 🙂

Poznámka: Nezapomeňte, že sýry jsou slané, obzvlášť jestli použijete čedar nebo parmezán apod., tak raději směs moc nepřisolujte, dospělí si případně mohou dosolit a dochutit později.

Dobrou chuť.

Poznámka:

Tento recept dělám jednou za čas, raději jíme ryby upravené jednoduše, ale jak jsem již psala, je to obměna, která děti baví a tím tento koláček i rády jedí. Podle surovin by toto jídlo mohly jíst děti od 1 roku (i když já osobně bych ročnímu dítěti ubrala něco sýra, už jen kvůli obsahu soli).

Kreativitě se meze nekladou a koláček můžete stejně dobře přiravit i z již předem upečené ryby, která vám třeba zbyla a nechcete zbytky mrazit či vyhodit.

 

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře