Prosimtě, ty mu nedopřeješ ani špekáček! aneb Proč děti nemají jíst uzeniny

Nedávno jsem byla se svým ani ne dvouletým synem v masně koupit šunku pro mého muže.

Paní prodavačka se usmála na Jeníka a povídá: „ A nechcete pro něj špekáček?“. „Nene, to já mu ještě nedávám“ odpověděla jsem a zodpověděla paní další otázku, že mému synovi ještě nejsou ani 2 roky. Ona na to: „Ale to byste mu už dávat měla, aby si zvykal…“.

Hm, aby si zvykal, přemýšlela jsem…a cestou domů jsem narazila na paní vezoucí v golfkách holčičku cucající zbytek párku v rohlíku.

„Na co, aby si zvykal?“ – honilo se mi hlavou. Na to, že lidi občas nedohlédnou důsledky svého konání? Nebo, že si neuvědomují, že na některé věci  se imunita prostě nevytváří?

Proč tedy svým malým dětem nedávat uzeniny?

Proč u uzenin neplatí, že přece „troška“ neuškodí?

Pokud se podíváte na složení špekáčků (u párků je to podobné) a to například ZDE, zjistíte, že se jednotlivé výrobky kvalitou velmi liší.

Jenomže v tomto případě je to pro nás, maminky malých dětí, úplně jedno.

Když pomineme neznámý obsah neznámého masa, kořenící směsi či bramborový škrob, stále hlavním zásadním problémem zůstávají Ečka. Společným jmenovatelem uzenin je totiž:

E250 – Dusitan sodný

Dusitan sodný se do uzenin přidává jako konzervant, dodává uzeninám jejich „uzenou“ chuť a také stabilizuje pěknou barvu uzených výrobků.

Ve výše uvedeném odkazu si můžete přečíst, že dusitan sodný je stabilizátor, nevhodný pro děti, alergenní, nebezpečný a jeho skóre škodlivosti je na úrovni 5 – Přísada, která pravděpodobně způsobuje alergie, hyperaktivitu  (na stupnici škodlivosti od 0 do 6, informace o stupnici a význam jednotlivých úrovní škodlivosti můžete najít ZDE). Proč?

Dusitany mohou vést ke vzniku silně rakovinotvorných sloučenin. Hlavně při tepelném zpracování uzenin, ale také pouhou reakcí v žaludku. Konzumace uzenin bývá proto také stále více spojována s rakovinou žaludku.

Pro děti je konzumace dusitanu sodného také nebezpečná z důvodu methemoglobinémie (která sice hrozí hlavně miminkům do 6m, více informací najdete ZDE), nicméně při pravidelné konzumaci uzenin či zeleniny s velmi vysokým obsahem dusičnanů může dojít k „předávkování“ a otravě projevující se zástavou dýchání.

No a aby toho nebylo málo, v uzeninách najdeme také tavící soli E450 a škroby a zahušťovadla E451.

Jedná se o difosforečnany a trifosforečnany, které najdeme například také v pracích prostředcích a detergentech. Obojí má skóre škodlivosti 3 (přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě).

Poznámka:

Já osobně nejsem příznivcem uzenin a jejich podávání dětem už vůbec ne, ale když se náhodou doma bez párků neobejdete, zjistila jsem, že pro děti se vyrábí tzv. „Hurvínkovy párky“, které neobsahují dusitanové soli ani jiná Ečka. Také buřty na grilovačku a posezení u ohně můžete pořídit bez dusitanů a v dobré kvalitě, jen je třeba hledat.

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře