Palmový olej, děti…… a náš nezájem?

Za poslední 3 dny se mi téma palmového oleje do cesty celkem 5x. Ať už ve formě děkovných e-mailů od rodičů, kterým má práce pomohla řešit bolesti bříšek jejich dětí nebo ve formě dotazu kamarádky, která toto téma nikdy neřešila. A když začala, byla vyděšená a ptala se mě: „A jak to děláš, to přece nejde, se mu vyhýbat, já to teď sleduju a je prostě úplně ve všem…a proč vlastně není dobrý?“

A tak nastal čas na tento článek, který mám rozepsaný už docela dlouho, jen jsem na něj nějak zapomněla.

Moje cesta k vyloučení palmového oleje z  jídelníčku začala před mnoha lety. Dostala jsem se do zdravotního stavu, kdy jsem musela začít řešit svůj jídelníček. Když se nám pak narodil syn, zjistila jsem, že problém palmového oleje v potravinách se týká i potravin pro DĚTI a to opravdu HODNĚ  a počínaje kojeneckou výživou.

Palmový olej je ve většině potravin (i dětských), které si v obchodě můžete koupit. Kde všude? Dovolím si citovat portál Fér potravina:

  1. Sušenky různých druhů (máslové, čokoládové, ovesné, oplatky, trubičky, perníky…)
  2. Tyčinky (čokoládové, sójové, müsli)
  3. Tabulkové čokolády (pozn. – u všech čokolád s rostlinným tukem musí být na obale zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“; kvalitní čokoláda by totiž měla obsahovat pouze kakaové máslo)
  4. Margaríny, tuky na pečení, pokrmové tuky
  5. Jemné pečivo (koláče, buchty, koblihy, záviny,…)
  6. Zmrzliny, nanuky
  7. Dětská výživa (mléčná výživa – Sunar, přesnídávky, dětské kaše)
  8. Chipsy, slané snacky, tyčinky, krekry, křupky, pražené ořechy
  9. Bonbóny, želé, čokoládové bonbóny, figurky
  10. Cereálie (čokoládové kuličky, medové kroužky,…)
  11. Instantní polévky všech druhů, instantní kaše, ovesné kaše, hotová jídla
  12. Instantní nápoje, kávovinové směsi, cappuccino
  13. Pufované chlebíčky s polevou
  14. Hotové pomazánky (rybí, arašídové, zeleninové)
  15. Tavené sýry
  16. Mléčné dezerty, ochucené jogurty
  17. Těstoviny (nejčastěji tortellini)
  18. Šlehačky (hotové i v prášku)
  19. Bujóny (hovězí i zeleninové)
  20. Želírovací cukry

Schválně, zkuste si dát den bez domácího vaření, den, kdy budete jíst jen to, co si koupíte v supermarketu, ale nesmí v tom být palmový olej. Dopřejte si sladkosti ze supermarketu, ale nesmí v nich být palmový olej….…. A dejte mi pak vědět, jak (ne)snadné to bylo…

Palmový olej je prostě dnes i v potravinách, kde byste ho určitě nehledali. Možná vás ani nenapadne, že by tam mohl být, třeba napadlo by vás, že si koupíte rozinky nebo šlehačku – a on tam je? Pokud nečtete štítky a tyto potraviny kupujete, věřte mi, že ho spotřebujete docela dost.

Když do Googlu zadáte „Palmový olej“ vyskočí na vás tisíce odkazů, rozhovorů s odborníky i neodborníky a velmi často najdete rozporuplné informace typu  – „nevadí, když ho nejíte moc“….nebo články týkajícího se ekologického hlediska (které rozhodně není zanedbatelné), nebo články, které palmový olej obhajují a ty, co jej naopak odsuzují.

Člověk pak neví, co si z té záplavy informací vybrat. Já si vybírám informace z důvěryhodných zdrojů a k těm si hledám další informace. Doufám, že se mi povede něco z toho, co vím předat dál v tomto článku,

Na portálu Fer potravina se třeba dočtete, že za obsah palmového či palmojádrového tuku nebo oleje v čisté či částečně ztužené podobě se dané potravině automaticky snižuje šance na získání loga „Fer potravina“. Proč? Když nám tolik let všichni výrobci tvrdí, že palmový olej je ok?

Kde je hranice mezi pravdou a marketingem?

Pokud rodiče neřeší etikety a na složení potravin nedávají pozor, jsou děti vystaveny velmi vysoké zátěži, protože palmový olej najdete téměř ve všech sladkostech pro děti, od lentilek přes různé sušenky, čokoládová vajíčka až k dětským piškotám určeným i pro ty nejmenší děti a také v kojeneckém mléce…

Na obalech výrobků jsou lákavé obrázky, slogany, vše moc dobře promyšlené tak, aby vás to přesvědčilo, že právě tohle je přesně určené pro děti a je to super…..bohužel opak je většinou pravdou. A ani to, že několik let byl palmový olej považován za perfektní (havně pro výrobce) kvůli jeho nízké ceně a dobrým vlastnostem pro zpracování neznamená, že známe všechny důsledky, které se mohou projevit až později. A jak se, bohužel, ukazuje, moc příznivé to není….

Napadlo mě asi trošku drastické přirovnání:

Známé toxické DDT bylo své doby také oslavováno jako úžasný prostředek pro hubení škůdců a dalo se dokonce lehce koupit v lékárně. Doma jste si ho mohli nasypat do skříně a bylo po škůdcích. Paráda. Používalo se i do šamponu na hubení vší.

Nyní již víme, že se DDT hromadí ve tkáních živočichů. Víme, že DDT je toxické, narušuje hormonální systém, zvyšuje riziko rakoviny prsu, přispívá ke zvýšení defektních spermií u mužů a je zakázáno v převážné většině zemí. DDT je zamořena půda ještě dnes. Ještě dnes můžete koupit v obchodě brambory, které obsahují pozůstatky DDT, aniž byste o tom vůbec věděli. Celá lidská populace se z následků boomu DDT teprve pomalu vzpamatovává, plodných mužů ubývá a lidí postižených rakovinou zase přibývá. A přitom to byl tak bezva vynález….

(Ne, že bych chtěla palmový olej přirovnávat k DDT, jde ale o tu zdánlivou „krátkodobou“ bezpečnost, dokud se neprokáže opak….)

Nerada bych zde zacházela do odborných detailů (pokusím se vyvarovat používání odborných názvů, abych vás neodradila) ale pokusím se vám předložit tři hlavní a jasné důvody, proč se já a moje rodina palmovému tuku vyhýbáme. Názor si pak už můžete udělat sami!

  1. Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se již v roce 2016 začal zabývat rostlinnými oleji, také tedy palmovým olejem, respe. jejich bezpečností vzhledem k jejich obrovské a stále vzrůstající spotřebě. Závěrem je, že při zpracování čili „rafinaci“ těchto olejů do podoby, abychom je mohli jíst, dochází ke vzniku „kontaminantů“ a to mimo jiné tzv. 3-MCPD (3-monochloropropanediol). Tato látka může poškozovat ledviny a má vliv na mužský pohlavní systém.

Wikipedie nám o 3-MCPD prozradí: 3-MCPD (celým názvem 3-monochlorpropan-1,2-diol či 3-chlor-1,2-propandiol) je organická sloučenina, chlorovaný dihydroxylovaný derivát uhlovodíku. Je karcinogenní, velmi podezřelý z genotoxicity pro člověka a vyvolává mužskou neplodnost

O 3-MCPD a esterech 3-MCPD si můžete také přečíst na „Informačním centru bezpečnosti potravin“.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin zhodnotil výsledky studií takto a vydal prohlášení, že (dovolím si citovat):

„existují dostatečné důkazy o tom, že glycidyl estery mastných kyselin – kontaminanty, které vznikají při zpracování rafinovaných rostlinných olejů – jsou genotoxické a karcinogenní. Nejvyšší hladina glycidyl esterů mastných kyselin byla nalezena v palmových olejích a palmových tucích“

Podle úřadu EFSA jsou kojenci vystaveni při konzumaci kojenecké výživy hladině, která až desetinásobně překračuje přijatelnou úroveň.

„Za posledních šest let se sice hladina glycidyl esterů mastných kyselin v palmových olejích a tucích snížila o polovinu, ale pro většinu lidí zůstává palmový olej největším zdrojem příjmu těchto látek. Snacky, sušenky, chlebové tyčinky, krekry a desítky dalších potravin a též potraviny určené dětem obsahují palmový olej, který představuje potenciální zdravotní riziko, zejména pro děti a mladé lidi a také pro osoby, kteří konzumují potraviny bohaté na palmové mastné kyseliny.“

Viz „Parlamentní otázky, odkaz ZDE.

Závěr? Výsledky testů pobídly EFSA k požadavkům na nové studie ohledně uvedených kontaminantů v rostlinných olejích a to:

In-vitro studie srovnání vlivu těchto látek na sperma u mužů a krys (vzhledem k tomu, že již byl prokázan vliv na kvalitu spermatu u krys).

Farmakokinetické studie na lidech (tzv. „multiple doses“ v širokém časovém intervalu)

Epidemiologické studie (pro sběr dat experimentů na lidech)

Sběr většího množství dat při tzv. dlouhodobé zátěži na plodnost a toxicitu

Odkaz na článek zde

  1. Riziko srdečně cévních onemocnění

Asi každý ví, že existují mastné kyseliny nenasycené (to jsou ty hodné) a nasycené (to jsou ty horší). Pro lidské zdraví je však důležitý hlavně poměr nenasycených masných kyselin takzvaných n-6 a n-3. A to jejich poměr v našem jídelníčku. A to proto, že každá z těchto skupin má specifické působení na náš organismus.

Pokud ale mezi nimi nepanuje jistá rovnováha (poměr n-6 ku n-3 by měl být 4:1 až 6:1), dojde k podpoře tzv. „prozánětlivého“ stavu v organismu. Ten může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, rizika srdečně cévních onemocnění a rizika cukrovky 2. typu. Pokud jsou v poměru 10:1, je to již pro organismus rizikový stav.

To je problém, protože palmový olej neobsahuje prakticky žádné n-3 mastné kyseliny, kdežto obsah n-6 je asi 10%. Výsledkem je fakt, že nadměrná konzumace palmového oleje tedy může být pro naše zdraví velmi riziková. Odborníci se shodují, že zcela zásadní je, kolik palmového oleje konzumujeme a jaké je celkové složení tuků v jídelníčku.

(cituji z přednášky RNDr. Pavla Suchánka, celý text si můžete přečíst ZDE)

(a zase jsme u toho množství…tak kolik sníte palmového oleje za týden???) Pokud nečtete etikety a cíleně se palmovému oleji nevyhýbáte, konzumujete ho zcela jistě každý den.

Jedním z hlavních problémů palmového oleje je tedy jeho extrémní „nadužívání“!

 

  1. Palmový olej v kojeneckém mléce

Když jsem musela začít na nějaký čas syna přikrmovat umělým mlékem, zjistila jsem, že téměř všechna umělá mléka, ale také dětské kaše či sušenky a piškoty určené pro miminka také obsahují palmový olej. Takže jsem hledala jinou alternativu a také informace.

Již vím, že podle úřadu EFSA jsou děti díky všudypřítomnému palmovému oleji vystavovány nebezpečné hladině karcinogenních a genotoxických látek.

Navíc však byly provedeny studie, které prokazují, že palmový olej v kojeneckém mléce má za následek horší mineralizaci kostí (horší hustotu kostí) u miminek do 1 roku, proti dětem, které jsou krmeny mlékem bez palmového oleje. Česká pediatrická komora sice oponuje, že studie, která toto prokázala, nezohledňuje skupinu kojených dětí.  Dala jsem si tu práci, studii vytáhla z lékařské knihovny a prostudovala jsem si ji. Výsledek?

Ovlivňuje palmový olej přítomný v kojeneckém mléce kvalitu kostí miminek? Můj názor je, že ANO.

Toto je ovšem rozsáhlé téma, které jsem zpracovala v ebooku  Palmový olej v kojeneckém mléce, který si můžete zdarma stáhnout ZDE. V ebooku jsem přehledně sepsala a vysvětlila vše, co jsem zjistila. Myslím, že výsledek vás překvapí!

Není tajemstvím, že nedávno proběhlo velké testování kvality kojenecké umělé výživy právě na karcinogenní látky a výsledky nebyly nijak potěšující. U některých kojeneckých mlék by při předepsané dávce došlo i k překročení limitu 0,8 µg/kg. Celý text si můžete přečíst ZDE

(Součástí e-booku je i přehled kojeneckých mlék bez palmového oleje).

Jak se palmovému oleji vyhnout?

To je docela těžká otázka. Základem je číst etikety a jakmile se na etiketě objeví „palmový tuk“, tak prostě vrátit výrobek do regálu. Jedná se o téměř všechny sušenky a čokolády s mléčnou náplní atdatd… Ale týká se to i výrobků, u kterých to opravdu nečekáte a tak radím číst etikety i u rozinek, jogurtů…potažmo – dopřejete si šlehačku ve spreji? Máte ji v lednici, tak nakoukněte, jestli tam je. V provedeném testu byly tyto karcinogenní látky nalezeny ve 20 vzorcích z 22 ve šlehačce ve spreji…

Chcete-li dětem přesto dopřát něco sladkého, hledejte výrobky bez palmového oleje. Zapomeňte na piškotky a sušenky pro děti do jednoho roku a pak jim můžete sušenky, piškoty, muffiny, brumíky  – prostě upéct doma z kvalitních surovin. To je, podle mě, nejbezpečnější způsob, jak své děti ochránit před všudypřítomnou komercí i s následky na zdraví lidí.

 

Použitá literatuta aneb z čeho jsem čerpala:

http://www.ferpotravina.cz/clanky/palmovy-olej-kde-vsude-se-ukryva

http://www.bezpecnostpotravin.cz/3-mcpd-a-estery-3-mcpd-v-potravinach.aspx

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2017-000001+0+DOC+XML+V0//CS&language=cs

EFSA increases safe levels for contaminant 3-MCPD By Niamh Michail, The European Food Safety Authority (EFSA) has more than doubled the tolerable daily intake (TDI) for the contaminant 3-MCPD, linked to reduced male fertility and kidney damage.HTTPS://WWW.FOODNAVIGATOR.COM/ARTICLE/2018/01/11/EFSA-INCREASES-SAFE-LEVELS-FOR-CONTAMINANT-3-M

RNDr. Pavel Suchánek; „Palmový olej a naše zdraví“, Tisková konference Fóra zdravé výživy, Exotika“ v potravinách,  http://www.fzv.cz/exotika-v-potravinach-tiskova-konference-fora-zdrave-vyzivy/

https://ekonomika.idnes.cz/susena-vyziva-pro-batolata-dtest-dqk-/test.aspx?c=A171019_133756_test_div

Koo WW et al. Reduced bone mineralization in infants fed palm olein-containing formula: A randomized, double-blinded, prospective trial.; Pediatrics. 2003 May; 111(5 Pt 1):1017-23)

htt. ps://www.nutricia.cz/img/spolecnost/zpravy/stanovisko-palmovy-olej-2016.pdf

http://pidizrouti.cz/palmovy-olej/

 

Zajímají vás další témata týkající se dětí? Pak čtěte například o tom jak začít s prvnímy příkrmy, o tom, jak je to s dusičnany a malými děti aneb „Dusičnany a první příkrmy pro miminka„, o tom, proč by děti neměly jíst uzeniny, o tom, proč není nic jako dřív aneb azobarviva v potravinách pro děti, o tom, jak je to s medem a malými dětmi, nebo třeba o tom, jak si doma vyrobit prací gel a proč

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře