O medu a dětech aneb Je med pro kojence opravdu nebezpečný?

ROZHOVOR NA TÉMA

O medu, jeho kvalitě a vhodnosti pro kojence a batolátka. Ale také o riziku skrytém v medu, kojeneckém botulismu s odborníkem ve svém oboru, včelařem Milanem Motykou.

 

Můj muž včelaří. Na zahradě máme čtyři úly a naše rodina je zásobena medem, který si stáčíme sami. Když se narodil můj syn, dočetla jsem se, že bych mu neměla dát med, dokud mu nebude alespoň jeden rok. Proč? A je to opravdu tak riskantní? Co je vlastně kojenecký botulismus, možná příčina syndromu náhlého úmrtí kojence a jak souvisí s medem?

Na to vše se ptám odborníka na slovo vzatého, včelaře Milana Motyky.

Milane, vy jste zapálený  včelař, autor mnoha článků o včelách, nadšený fotograf, autor webu o včelách na téma „Včely, moje vášeň“  http://milanmotyka.cz/  a také jste přeložil článek o kojeneckém botulismu. Jak dlouho již vlastně včelaříte?

Včelařím od svých 12 let, dnes je mi 53 let. Tohle zanícení mě drží nepřetržitě celou dobu. Nezakládám si na tom. Je mnoho mladých nadějných a snaživých včelařů. Přesto si vážím toho, co jsem v našich horách dokázal. Lépe řečeno ukázal jsem, že včelařství v horách  nemusí být ztrátové.

Když jsem pátrala po tom, proč bych neměla dát svému synovi ani ochutnat med, dopátrala jsem se ke zmínce o možné příčině syndromu náhlého úmrtí kojence, kojeneckém botulismu. Nicméně mnoho informací jsem nenašla, až do chvíle, než jsem objevila článek věnovaný tomuto tématu, který jste překládal do češtiny právě vy. 

Mohl byste nám vysvětlit, co je to vlastně kojenecký botulismus a co má společného s medem?

Botulismus je onemocnění způsobené spórami Clostridium Botulinum tzv. „klobásový jed“. Bylo prokázáno, že 15% případů botulismu u kojenců je zapříčiněno medem zněčištěným těmito spórami. K botulismu dojde asi v jednom případě z 12000 dětí v případě požití kontaminovanémo medu a to u kojenců ve věku od jednoho týdne do jednoho roku.

Botulismus je vlastně otrava botulotoxinem produkovaným spórami  Clostritidium botulinum. Jedná se o onemocnění způsobující paralýzu. Miminka jsou náchylnější na otravu a to z toho důvodu, že v jejich žaludku zhruba do šesti měsíců života není tak kyselé pH, jako v trávícím traktu dospělého člověka. Proto bakterie nejsou zahubeny dostatečně kyselým pH a mohou se začít množit.

Jak je možné, že zdrojem těchto spór může být zrovna med, jedna ze superpotravin? A co je ještě důležité vědět?

Med ovšem není jediným zdrojem těchto spór, hlavním zdrojem spór je půda, vzduch, rostliny, klimatizace, vše, kam se spóry mohou dostat. Spóry se dostávají na rostliny a včely je tak mohou zanést do úlu.

Zřejmé je, že původcem znečištění je půda pocházející z geografických oblastí, kde je výskyt tohoto mikroorganismu zcela běžný, což u nás není.

Četnost výskytu C. botulinum závisí na geografickém profilu a charakteru krajiny v místě původu medu. Bakterie byla například zjištěna v medech pocházejících z USA, Dánska, Norska, Švédska, Finska, Itálii či Brazílii. Naopak nebyl prokázána v medech například v Německu, Francii či Polsku.

 Zajímalo by mne, kde se tato bakterie vyskytuje tedy nevíce?

Nejvíce případů botulismu kojenců bylo zaznamenáno v USA a poměrně dost také v Itálii a Španělsku.

 U nás tedy tato nemoc nehrozí?

To se říct nedá, hrozba samozřejmě existuje, protože se dováží mnoho medů z různých oblastí, ať již ze států Evropské unie nebo i mimo ni.


Vy sám máte dvě malé děti, 3 a 6 let. Dostávaly vaše děti jako malinké med nebo jste se také kojeneckého botulismu obával? A nejen botulismu, říká se, že pokud dáte dítěti med na dudlík zkazíte mu úplně zuby. Je to pravda?

Naše děti byly krmeny medem na dudlík od prvních dnů po narození. Mám čtyři vlastní syny. Ti starší už jsou chlapi, a protože mě převyšují o hlavu, tak když přijdou domů, osloví mě: „Jak se máš náš malý otče“. Zuby mají jak pila a zdraví jsou jako řípy!

(Poznámka autora: samozřejmě je nutné se i o mléčné zoubky dobře a pečlivě starat, kvalitní péče o mléčné zoubky je základ pro zdravý chrup. Jak se o mléčné zoubky dobře starat se můžete dozvědět například ve velmi pěkném ebooku zdarma na téma „I malý zub potřebuje velkou péči„. Další věcí je, že pro některé lidi může být med alergenní, pokud v rodině tuto alergii máte, buďte samozřejmě u dětí opatrní).

Pokud byste ale neměl med z vlastních zdrojů, nebál byste přece jen o něco více?

Stavovská čest mi nedovoluje nakupovat medy v supermarketu, medem se sladí u nás doma běžně. Cukrem výjimečně pro malé na krupici a koláče. Med jedí skoro pravidelně. Jsem spíše fajnšmekr a medy měním s kamarády včelaři, mám třeba rád lipový, ale naším horským úplně tmavým medem nikdo nepohrdne. Takového medu se nebojím.

Bohužel v dnešní době v supermarketech najdeme převážně med označený jako „Směsný med ze zemí Evroposké Unie“.  Co to vlastně znamená a můžete nám říct něco ke kvalitě takového medu?

Pokud jsem třeba v Itálii, jsou tam v prodeji typické odrůdy tamějších medů, například med kaštanový, v Rakousku třeba med z alpské růže. Jednotliví včelaři si svých medů velmi cení.

Nemám proto důvěru k nápisu med z Evropské Unie.

Připadá mi to jako neúcta k takovému pracnému produktu jakým med je. Člověk by měl jíst potraviny z oblasti, ze které pochází. Takovou ale med pod značkou „med z EU“ rozhodně není. Nevíte zda je namíchán med z Balkánu s medem z Ukrajiny nebo například bulharský s polským. Kvalita se prodává v malých dávkách a ne ze zásob obchodních řetězců, které mají působnost do celé ČR nebo celé Evropě. 

Podal byste takový med svým dětem, kdyby ještě neměly půl roku? A vůbec, koupil byste si takový med?

Dětský organismus je citlivý na kvalitu potravin. Ať je to obyčejná pitná voda či domácí mléko. Dětem bych neověřený produkt nekoupil. A zvláště ne med.

Poraďte našim čtenářům, podle čeho by měli vybírat dobrý med, pokud nemají osvědčeného dodavatele. Koupit v obchodě, nebo si raději najít dobrého včelaře?

V naší zemi funguje osvědčený způsob prodeje, tzv. prodej medu ze dvora. Jedná se o  způsob prodeje medu přímo u  včelaře doma. Ctí takového hospodáře je udržet si zákazníky, mít kvalitní med a získávat si tak svoje jméno. Sám takový způsob prodeje provozuji a odběratelé nám mohou „utrhnout ruce“.

Vkusně med zabalíme, dáme hezké etikety a přidáme pár slov k tomu. A náš med už odjel do Kanady, USA, Izraele, Itálie, Německa i Polska. Máme z toho radost a pečlivě si hlídáme kvalitu.

Prozraďte jak mohou lidé poznat, že med je opravdu kvalitní?

Už na oko musí přitahovat pozornost. Musí být čistý, proto jde přes dvojí síta. Musí být zralý. To znamená, že když se teče z určité výšky skládá se jako stužka, čím hustší, tím má menší obsah vody. Nesmí téct obyčejně jako voda z kohoutku, tam hrozí nebezpečí, že začne kvasit z důvodu vysokého obsahu vody.

Doma stačí do medu ponořit špejli na stojato a vytáhnout. Kvalitní med musí tvořit asi 3-4 mm obal kolem dřívka a pomalu stékat a dole se skládat do stužky. Pokud ne, je řídký, má moc vody. Normální med, mám na mysli medovicový, musí být v období Vánoc už lehce zkrystalizovaný, doma med krystalizuje od spodu láhve. V obchodě málokterý, většinou od shora sklenice. Pokud nekrystalizuje vůbec, je přehřátý a vše dobré je v něm přehřáto a takový med má hodnotu pouhé sladké vody.

 O dobrý med je dnes velký zájem, my sami máme 4 včelstva a některé poptávky na med od kamarádů musíme bohužel odříkat. Tak velký je o dobrý med zájem. Kde tedy kvalitní med sehnat?

Vytipujte si v okolí dva – tři včelaře, neprohloupíte. Vyberte si u některého z nich, podívejte se z jakých rámků med vytáčí, v jakém medometu je med stáčený, přes jaká síta je cezený, určitě med ochutnejte, nechte si med nalít přímo do sklenice, pokud to jde, a přitom si nenápadně všímejte všeho, co jsem již dříve popsal. Místnosti kde se s medem pracuje, musí být vzorově čisté, pomíjím takový ten běžný pracovní nepořádek, ale taková ta letitá špína bijící do očí tohle ne.

Už vůbec bych nevzal med kdyby mi jej někdo nabízel stylem když vezmeš třeba 3 kg dám jej levněji, je to podbízení a jako včelař si musím být vědom hodnoty své práce. Samozřejmě nejsem „skrblík“ a když vidím, že si třeba k nám přijde med koupit maminka se třemi dětmi, rád přibalím malinké balení pro děti navíc. Nic na tom neztratím, je to moje reklama. Nechci polemizovat s obchodníky, ale zkušenost mi říká, že z obchodu to opravdu není to pravé ořechové.

Prozraďte nám, proč je pro děti (a nejen pro děti) med tak zdravý. Proč je zdravější, než cukr?

Med je zdrojem rychlého načerpání energie. Vstřebává se přímo do krve a cukry v něm obsažené nemusí tělo dále rozkládat. Což na rozdíl u řepného cukru musí.

Med je hotovou sloučeninou glukózy a fruktózy. Při rozkladu nevznikají takřka žádné zbytky, které by zatěžovaly organismus.

U řepného cukru musí dojít k rozštěpení sacharózy na glukózu a fruktózu, což tělo zvládá se zbytkovými složkami a proces je pomalejší.

Rozkladem glukózy a fruktózy vzniká v určité části tohoto procesu produkt, který je chemicky podobný  peroxidu vodíku. Samozřemě v koncentraci úplně nepatrné, přesto to stačí k jeho zdravotnímu účinku.v medu jsou obsaženy ještě jiné složky, jako stopové prvky, vitamíny, bílkoviny a inhibiny, což jsou konzervační látky dodávané včelami, díky kterým se med nekazí.

V Egyptských pyramidách byl v hrobech faraonů objeven ve velkých karafách med a při laboratorních zkouškách byl tento produkt stále biologicky aktivní!

Lidé si často stěžují, že je med drahý. Já osobně vím, kolik práce, lidské ale hlavně té včelí, je za jednou sklenicí medu. Prozraďte, jak dlouho asi trvá včelám, než „vyrobí“ jednu sklenici medu?

V české republice máme med, který je sice kvalitní, ale jeho cena stále nevyjadřuje pracnost jeho vyrobení,  jak včelami, tak i včelařem. V zahraničí se 1 kg medovicového medu (tj. tmavého lesního)  pohybuje v cenách kolem 10 až 12 euro i více.

Na výrobu jedné kilové sklenice medu nalítají včely tolik km jako kdyby letěly 2,5x kolem zeměkoule.

Můj táta vždy říkával, že laciné maso žerou psi. Pokud je med nápadně laciný, je to podbízení, takový včelař se sám okrádá. Cena medu se odvíjí podle prastarého zvyku u nás a to podle ceny másla.

Náš med stojí 160 Kč a 1 kg másla u nás taktéž. Je to kvalitní tmavý medovicový med. Mohl bych ještě cenu navýšit, ale jsem včelař a mám svou stavovskou čest. Nemusím za každou cenu být nejdražší. Naši zákazníci jsou ve velké většině  mými dobrými přáteli. Řídím se pravidlem “Jakou cenou měříš ty, takovou jednou bude měřeno tobě“.

 

Milane, moc ti děkuji za Tvůj čas a informace, které jsi nám poskytl. Pro mě samotnou je Tvé povídání a Tvá práce velkým přínosem, děkuji! Přeji vše dobré Tobě i celé Tvé rodině a ať se ti včelky moc nerojí 🙂

Milan Motyka: Dlouholetý včelař, autor mnoha článků o včelách, fotograf a zakladatel webu o včelaření na téma „Včely moje vášeň“ http://milanmotyka.cz/

 

použité foto: fotoarchiv Milan Motyka, fotoarchiv Viktorie Tománková a Pixabay.com

 

 

Pár informací navíc a krátké shrnutí:

Kojenecký botulismus: Botulismus je otrava botulotoxinem produkovaným spórami  Clostritidium botulinum. Jedná se o onemocnění způsobující paralýzu. Miminka jsou náchylnější na otravu a to z toho důvodu, že v jejich žaludku zhruba do šesti měsíců života není tak kyselé pH, jako v trávícím traktu dospělého člověka. Proto bakterie nejsou zahubeny dostatečně kyselým pH a mohou se začít množit.

Paralýza se projeví ochabnutím svalů končetin, problémy s polykáním, až nakonec dušením. Pokud se takové příznaky u kojence projěví, je nutná rychlá lékařská pomoc!

Botulismus a těhotenství: V těhotenství se nemusíte ničeho obávat. Dospělá žena již má v žaludku tak kyselé pH, že spóry již nemohou klíčit a opouští zažívací trakt přirozenou cestou a i pokud by těhotná žena med se spórami požila, nezpůsobí jí ani miminku žádné potíže.

Botulismus v Čechách, nebo ne?: Velmi záleží na tom, jaký med máte k dispozici. Jak již bylo řečeno, pokud nemáte svého včelaře, pečlivě vybírejte, jaký med si koupíte a apokud možno vyvarujte se koupi medu označeného jako „Směsný med ze zemí Evrposké unie“.  Takový med bych svému dítěti nepodala a to ani v pozdějším věku, natož jako kojenci.

Dala jsem já svému synovi med, když ještě neměl ani rok?: Ano dala. Ale byl to náš čerstvě vytočený med sbíraný našimi včelami

Přeji vám mnoho sladkých chvil s vašimi dětmi!

Pokud vás zajímá zdraví miminek v souvislosti s tím, co jim dáváme jíst, podívejte se také na článek o zavádění prvních příkrmů, o tom, které bylinky lze využít i pro ty nejmenší dětio otravě dusičnany takzvané kojenecké methemoglobinémii nebo si stáhněte ebook ZDARMA na téma Palmový olej v kojeneckém mléce.

 

Použitá literatura:

Med jako příčina botulismu u dětí, B. a E. Kedzia, časopis Moderní včelař, překlad Milan Motyka.

http://www.maminkov.cz/zivot-s-miminkem/zdravi-a-nemoci-u-miminka/kojenecky-botulismus.html

 

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře