Kuřecí stehýnka v jemné hráškové omáčce

Mňamka pro mlsouny

Kuřecí stehýnka v jemné hráškové omáčce

doba přípavy: cca 30 minut

náročnost:  jednoduché

věk: od 1 roku, pokud již vaše dítko“zná“ hrášek a nevadí mu (u nás to tak bylo)

mražení: vhodné k zamražení

Suroviny (na asi 2 porce pro batole):

  • 2 menší kuřecí paličky (dolní část stehýnek), nejlépe z kuřete z faremního chovu krmená bio krmivy
  • 1 menší šalotka
  • 2 menší mrkve (já nerada jednu obří, raději dám dvě menší, kvůli kvalitě a obsahu dusičnanů)
  • 1 malý petržel (nebo pastiňák)
  • mražený hrášek, asi 2 lžíce
  • 2 plné lžíce smetany 33%
  • máslo nebo raději přepuštěné máslo (ghí)
  • domácí vývar (není nutné)
  • 1 kulička nového koření a může být i jeden menší bobkový list (není nutné)
  • těstoviny
  • voda

Mrkev a petržel omyjte, oškrábejte, opět omyjte  a nakrájejte na malé kostičky. Na másle nebo přepuštěném másle zpěňte najemno nakrájenou šalotku a asi minutu orestujte, přidejte omytá stehýnka (bez kůže) a také je orestujte. Dávejte pozor, aby se šalotka nepřipálila.

Stehýnka vyjměte a dejte nachvíli stranou. Do kastrůlku přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel, minutku až dvě orestujte . Pak do hrnce vraťte stehýnka a vše zalijte vývarem. Pokud máte vývar zamražený, zalijte vodou a přidejte zamražený vývar, případně jen zalijte vodou. Přidejte kuličku nového koření a bobkový list. Vařte asi 20 minut, až je zelenina i maso měkké.

Poté přidejte lžíci omytého mraženého hrášku a krátce povařte, aby změknul. Vyndejte maso a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a druhou lžíci hrášku (jen v případě, že vaše dítě již sní celý hrášek) a nechte krátce projít varem, aby hrášek změknul.

Oberte maso z kuřecích paliček a nakrájejte na kousky, které vaše dítě umí sníst a vmíchejte do omáčky.

K omáčce podávejte kvalitní těstoviny vařené v nesolené vodě. Samozřejmě můžete použít těstoviny semolinové ale i těstoviny kukuřičné, pohankové, rýžové. Starším dětem můžete malinko přisolit. Jestli použijete kolínka, „vrtulky“ , či „trubičky“ je už na vás 🙂

A můžete podávat.

Dobrou chuť!

Doporučuju omáčky udělat víc, opravdu je moc dobrá, uvidíte! Nám nikdy moc nezbude, jelikož mě náš 1 a půl roční Honzík donutí přidat  mu a to slovy „mamiii, tam ham“  🙂  a já mám radost, že mu chutná 🙂

 

Můj tip: Pokud si neděláte těstoviny vlastní a nemáte problém s lepkem a občas si dáte i těstoviny semolinové, můžete použít například velmi kvalitní italské semolinové (obsahují lepek) těstoviny značky De Cecco (dají se koupit například v Makru). 

 

Poznámka: Dospěláci si omáčku mohou dopřát samozřejmě také, jen si ji musí dochutit, přisolit a případně si odebrat a přidat více smetany.

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře