Jak na domácí JOGURT

Udělat si doma jogurt je v podstatě strašně moc jednoduché.

Hlavní a podstatnou podmínkou je mít kvalitní plnotučné mléko, nejlépe přímo z kravína, ještě lépe od vlastní krávy 🙂 já vím…dobře, tak z toho kravína, nejlépe takového, kde je o krávy dobře postaráno, pasou se venku a vy vidíte, že jsou v dobré kondici. Já takovou možnost naštěstí mám a tak jezdíme co 3 až 4 dny pro mléko na farmu Cihlář zde u nás ve středních Čechách. Litr čerstvého plnotučného mléka zde koupíte za 14 Kč 🙂

Pak už vám stačí pouze něco na „zaočkování“ jogurtu a to může být buď jogurtová kultura (jak na výrobu jogurtu s očkovací kulturou se můžete podívat ZDE)  nebo já používám obyčejný bílý jogurt Hollandia.

dále budete potřebovat

  • hrnec a jogurtovač 🙂
  • kvalitní marmeládu (domácí nebo já mám v oblibě marmelády Relax), kvalitní čokoládu (já dala kousky hořké 75% čokolády z čokoládovny Troubelice), nebo nic 🙂 a můžete vyrobit pouze bílý neochucený jogurt

Jogurtovačů je na trhu spousta, stačí si jen vybrat. Já mám docela jednoduchý jogurtovač Guzzanti Gz700 a stačí. Do tohoto jogurtovače se vejde 7 skleniček o objemu 150 ml a nám to stačí, pokud jste početnější rodina, můžete zvolit jogurtovač s větší kapacitou.

Postup:

Mléko (1 litr) zahřeju na asi 95°C (neměřím teploměrem, prostě přivedu téměř k varu až k varu a asi 5 až 10 minut nechám při této teplotě ). Poté mléko odstavím a nechám zchladnout na cca 40°C (také již neměřím, poznám tak, že na hrnci udržím bez problémů ruku a nepálí mě to) (někdo uvádí, že to má být 35 až 37°C, někdo až 45°C). Mezitím vysterilizuji sklenice, víčka, lžíci i kvedlačku.

Do suchých vysterilizovaných sklenic dám trochu marmelády (čokolády) nebo je nechám jen tak. Do vychladlého mléka dám asi 3 lžíce jogurtu Hollandia a pořádně promíchám. Poté plním do sklenic téměř po okraj. Sklenice BEZ víček vložím do jogurtovače a nastavím čas na 7 hodin. Po 7 hodinách jsou jogurty hotové, sklenice zavíčkuji a dám do lednice. No a pak už zbývá jen je sníst 🙂

Jogurt je o něco řidčí, než koupený a také není tak kyselý (což mě vyhovuje), ale někomu nemusí. V tom případě by bylo lepší si pořídit jogurtovou kulturu a postupovat, tak, jak to dělají „na kopci“ 🙂

Poznámky:

Pokud mléko zahřejete na méně, než 95 stupňů bude jogurt pravděpodobně řídký.

Někdo do jogurtu používá ještě sušené mléko kvůli „lepší“ struktuře a hustotě jogurtu. Já to nedělám. Ač je jogurt o něco řidčí, než koupený, nevadí nám to a zas takový rozdíl to není. Postup na přípravu jogurtu jistě budete mít v manuálu k vašemu jogurtovači a bude tam uvedena i tato alternativa.

A máte hotovo.

A neodpustím si srovnání a varování: I u jogurtů dávejte pozor, co obsahují. Bílý jogurt by měl obsahovat pouze mléko, mléčnou bílkovinu a jogurtové kultury, (případně další kultury).

Ovocné jogurty si raději připravte doma, u kupovaných ovocných jogurtů se často nevyhnete glukózo-fruktózovému sirupu či aromatům, například „oblíbená“ višňová jogobella -složení: Višnový jogurt: mléko, višně, višňová šťáva z koncentrátu, glukozo-fruktozový sirup, cukr, mléko sušené, extrakt z červené řepy, E163 – Anthokyany, aroma, jogurtová kultura…

No a proč vůbec jíst jogurt? Podívejte se třeba ZDE

Tagy:
Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře