Jablečno-mrkvový koláč s datlemi

Také se vám stává, že byste si rádi dali něco sladkého a dobrého, co by mohl jíst i váš malý pidižrout, ale nechce se vám vytahovat váhu? Nechce se vám ani mixovat či šlehat a navíc toho doma moc nemáte?

Já měla takový líný den včera. Nechtělo se mi nic. A tak jsem to prostě jen nějak namíchala a čekala, co z toho vzejde. 

A víte co, opravdu je to mňamka. Díky jablíčku je koláč vláčný, díky datlím a medu sladký, jak ho začnete jíst, nutí vás dát si prostě ještě kousek. Určitě ho zkuste! je straaašně jednoduchý ale zároveň nebezpečně dobrý!

Vláčný hebký sladký

Jablečno-mrkvový koláč s datlemi

doba přípavy: cca 5 minut, pečení cca 20 minut

náročnost: velmi  jednoduché

věk: vzhledem k použitým surovinám (celé vejce, med) od 1 roku, pro děti do 2 let raději můžete použít mouku jinou, než celozrnnou  (děti cca do 2 let jí prý hůře tráví)

Suroviny:

  • 1 střední mrkev
  • 1 střední jablko
  • 2 velké datle
  • 2 vejce
  • asi 6 až 7 plných lžic špaldové celozrnné mouky (pro děti do 2 let je lépe použít mouku, která není celozrnná)
  • 2 až 3 plné lžíce bílého jogurtu (nejlépe Hollandia)
  • 2 lžíce medu (můžete dát i míň nebo vůbec, koláč bude určitě trochu sladký i jen díky datlím)
  • 1 zarovnaná lžíce másla nebo jedna lžíce oleje
  • třičtvrtě kávové lžičky jedlé sody
  • strouhaný kokos na posypání (není nutné)

Mrkem omyjte, očistěte a nastrouhejte najemno. Jablko oškrábejte a nastrouhejte. Datle odpeckujte a nakrájejte na kousky, jaké vám vyhovují.

V míse smíchejte všechny ingredience a pořádně zamíchejte. Těsto je řidší a dobře teče, nebojte se toho. Pokud by se vám zdálo řídké až moc, přidejte trochu mouky.

Menší koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Já jsem vzorek, který je na mé koláčové formě ve tvaru plástu se včelkou vysypala strouhaným kokosem. Nalejte do formy těsto a pečte na 180°C asi 20 minut nebo dokud těsto není hotové (zjistíte špejlí, že se již těsto na špejli nelepí). Po vyjmutí z trouby nechejte koláč trochu vychladnout a pak jej můžete vyklepnout z formy. Já jej na závěr ještě trochu posypala kokosem.

Pro dospělé můžete na koláč dát třeba čokoládovou polevu, avšak já pro téměř dvouleté dítě již dál neupravovala.

A pozor, hned si kousek dejte, je to totiž strašně „žravý“ koláč a možná vám nezbude… Než jsem se otočila, tak dokonce můj dost vybíravý muž milující věnečky z místní (výborné) cukrárny ukořistil dost velký kus a pochvaloval si 🙂

Budete překvapeni, jak je koláč vláčný, vůbec není díky jablku suchý, naopak. Doporučuji jich udělat rovnou víc 🙂

Dobrou chuť!

no a tohle nechali mně:)

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře