DORT se skrytým melounem pro dvouleťáka

Když se blížila oslava druhých narozenin mého syna, do poslední chvíle jsem netušila, co mu vytvořím za dort. Můj syn má stejně nejraději meloun a banány….ale dort prostě být musí…a pokud možno fakt hezký. Možná vás inspiruje ten nápad schovat do dortu to, co má vaše dítě rádo… Můžete experimentovat, použít jiný korpus, jiné zdobení…kreativitě se meze nekladou….:)

Suroviny:

Na korpus: 2 a půl hrnku jemných ovesných vloček, 1 hrnek hladké špaldové mouky (typ T630), 1 hrnek strouhaného kokosu, asi 2 hrnky mléka, 3 vejce, půl kostky másla, 1 prášek do pečiva bez fosfátu, pár datlí (já dala asi 5 malých), aby korpus byl malinko sladký, kdo chce může dosladit medem, já dala 1 lžíci medu 

Na krém: 2 vaničky mascarpone (bez stabilizátoru) a asi 4 lžíce medu (můžete dát míň, podle chuti)

Poleva: máslo nebo kakaové máslo, nepražený kakaový prášek, datlový sirup (nebo med)

Ovoce: Obří meloun :), alespoň 3 banány, a na ozdobení jakékoliv ovoce, já dala kiwi, kousky melounu, hroznové víno a banán

Postup

Korpus si můžete upéct den předem. Nejdříve dejte do mísy 2 hrnky jemných ovesných vloček a zalejte je mlékem, aby byly ponořené a nechte chvíli nasáknout. Pak je ponorným mixérem dobře rozmixujte. Přidejte hrnek špaldové mouky a všechny ostatní suroviny (kromě půl hrnku ovesných vloček). Vše dobře spolu rozmixujte na mírně tekuté těsto. Nakonec přidejte půl hrnku jemných ovesných vloček a již jen promíchejte (nám to chutná, ty kousky :)) Těsto by mělo být tekuté, ale ne moc. Přelejte do vymazané dortové formy a pečte na 180°C asi 15 až 20 minut. Pozor, rádo se připaluje.

Druhý den můžete dort dodělat: Hrncem o menším průměru, než je korpus vykrojte prostředek, že vám zůstane z korpusu jen kraj asi 3 cm široký (ale to už je na vás a na tom, jaký najdete hrnec, mističku, nebo cokoli, čím to vykrojíte). Já použila menší dortovou formu. Ten vykrojený kousek rozřízněte podélně, vzniknou vám tedy 2 kruhy. Spodní vraťte do původního korpusu, aby byl spodek celistvý a dort se ihned při krájení nerozpadnul.

Aby nedošlo k rychlému promáčení korpusu melounem, použijte banány. Banán (asi budete potřebovat 2 až 3 podle velikosti) rozřízněte podélně, využijte zakřivení banánu, nakrájejte tenčí pruhy a naskládejte je kolem dokola. Zbytek banánu nakrájejte na proužky a naskládejte na korpus (pouze tam, kde bude meloun).

Z melounu vyřízněte kus, který použijete jako vnitřek dortu. Použít můžete stejný hrnec, kterým jste vyřízli vnitřek korpusu, aby vám přesně seděl průměr. Výšku udělejte podle sebe, ale nedoporučuju dělat moc vysoký. Já uřízla kus vysoký asi 12 cm. Ukrojený kus „usaďte“ do korpusu na banány.

Smíchejte vaničku mascarpone a asi 2 lžíce medu (můžete dát míň) a pořádně zamíchejte. Na vršek melounu naneste vrstvu mascarpone s medem, naneste i na kraje, kam potom budete lepit ovoce.

Nahoru usaďte vrchní část korpusu.

V kastrůlku smíchejte asi 2 až 3 lžíce másla, asi 2 lžíce nepraženého kakaového prášku a 2 lžíce datlového sirupu. Poleva by měla být hustší a tekutá, aby si „sedla“ na dort, podle chuti doslaďte sirupem nebo „zahustěte“ kakaovým práškem. Pozor, nedávejte ho ale moc, aby poleva nebyla příliš hořká. Já dělala vše od oka. Nebo si můžete udělat čokoládovou omáčku podle receptu ZDE.  Polevou polejte vršek dortu.

Smíchejte druhou vaničku mascarpone s 2 lžícemi medu. Krém přendejte do zdobítka nebo pytlíčku s ustřiženým růžkem a vršek dortu nazdobte, jak se vám líbí. Krém naneste i na strany dortu, kam pak naskládejte ovoce podle libosti (krémem se ovoce přilepí).

Vršek dortu dozdobte ovocem a dozdobte podle vlastní fantazie.

No a samozřejmě nesmí chybět svíčky!!! To je úplně nejhlavnější!

Dort byl výborný a chutnal i nám dospělým. Nejlepší je hned čerstvý, ale přežil i několik hodin v teple venku na stole, úplně v pohodě.  Je velmi osvěžující a meloun uvnitř každého mile překvapil 🙂

Druhý den už je kurpus přece jen trochu promáčený, nicméně dort stále drží. I tak ale doporučuju sníst dort nejlépe hned 🙂

Můžete samozřejmě experimentovat, použít jiný krém, který vám ale musí na melounu a na bocích držet a nesmí se roztéct.  Můžete použít jiný korpus, například udělat korpus z těsta na banánové muffiny, podle toho, co chutná vašemu prckovi.

Držím palce, ať se vám oslava vydaří, jako nám!

 

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře