Co má společného mýdlový sliz a jídlo pro děti?

Co má společné mýdlový sliz a zdravé jídlo pro děti?

Nezbláznila jsem se dávat na blog o jídle pro děti článek o praní? No, možná ano, ale jedno pojítko tady je a to dost významné.

V obou případech totiž jde o stejný cíl a to zachovat zdravou pokožku dítěte.

Kůže je vůbec náš největší orgán a málokdo si uvědomuje, jak moc důležitý.  

Nejen, že odděluje prostředí našeho organismu od vnějšího prostředí, tj. chrání naše tělo od různých mikroorganismů či UV záření, navíc nám pomáhá udržet stálou teplotu. Je v ní uloženo spousta nervových zakončení, takže umíme reagovat, když nás něco studí, nebo když je něco horké. No a v neposlední řadě – má vylučovací funkce, tj, potíme se.

To je přece jasné, ne? Ale proč je to důležité?

Protože kůže, tak jako ledviny, slouží pro vylučování chemických látek z těla.

Proč některé děti reagují vyrážkou na pesticidy stříkané ovoce? Proč miminka reagují na některou potravu exémy?

Vše souvisí se vším. Strava, stav našich střev, imunita, kůže.

Pokud je trávící systém zatěžován nevhodnými chemickými látkami či toxiny, může dojít k narušení střevní sliznice, ta se stane více porézní (takzvaný syndrom zvýšené propustnosti střeva, anglicky Leaky Gut) a začne propouštět do těla bakterie, viry, toxické odpadní látky. Ty se dostanou do krevního oběhu a poté musí být z těla nějak vyloučeny, a to i v potu, výsledkem tak mohou být různé záněty a kožní vyrážky.

Pravdou je, že v mnoha případech dochází u dětí, které trpí například atopickým exémem či kvasinkovými infekcemi (projevujícími se formou svědivých vyrážek) k výraznému zlepšení jejich stavu po úpravě jídelníčku (ať již jde o protikvasinkovou dietu či jen vyřazení některých potravin z jídelníčku).

A jako by nestačilo, že na naši kůži a na kůži malých dětí působí toxiny, které jíme, často ještě přidáme další chemickou zátěž. A to ve formě pracího prášku či gelu, ač voňavého, tak pro zdraví naší kůže zcela nevhodného.  Co takové prací prášky a gely ale opravdu obsahují se můžete dozvědět ve velmi zajímavém článku ZDE.

Než se narodí miminko, nachystáme si pro něj oblečky.  Vypereme je a vyžehlíme a koukáme se na ně se zalíbením a očekáváním, jak to tomu prckovi v nich bude slušet. Oblečky jsou krásně voňavé a hebké. A protože víme, že miminko má citlivou kůži, použijeme prací gel pro miminka. Ale je to opravdu dobře?

Já to tak také udělala. To jsem ovšem ještě nevěděla, že i takový prací gel Persil-Sensitive pro miminka, který jsem zrovna měla k dispizici (a rozhodně není jediný),  obsahuje:

Benzisothiazolinone (je toxický pro lidský imunitní systém, dráždivý pro kůži, oči a plíce, spojuje se se systémovou kontaktní dermatitidou prostřednictvím vzdušného kontaktu) a Methylisothiazolinone (může vyvolávat alergické reakce a dráždit kůži, podle laboratorních studií je neurotoxický a může být i neurotoxický pro vyvíjející se plod. Těhotné ženy by se mu tak měly vyhýbat). No a samozřejmě parfémy, které také mohou být výraznými alergeny. (cituji z článku ZDE, pro více informací si rozklikněte odborné odkazy).

Naštěstí můj syn trpěl pouze na opruzeniny na zadečku a žádné jiné problémy neměl, i tak jsem se ale rozhodla tyto chemické elixíry již nepoužívat a na radu kamarádky jsem šla do drogerie, nakoupila mýdlo a sodu a pustila se do výroby mýdlového slizu.

Vlastně mě překvapilo, jak je to jednoduché a opravdu to funguje.

Musím říct, že dnes už ani nechápu jak to, že jsem dřív dávala takové peníze za drahé prací prášky,  když jsem schopná vyrobit si 10 litrů pracího gelu za cca 70 Kč a to gelu, u kterého se nemusím bát, že se po něm můj syn osype.

Takže jak na výrobu mýdlového slizu:

  1. Jděte do nejbližší drogerie a kupte: 1 mýdlo na praní Lanza (cca 26 Kč), 1 jádrové mýdlo (17 Kč) a 1 balíček krystalické sody 1000g (24 Kč).

  1. Doma nastrouhejte na jemném struhadle obě mýdla, přisypejte celý obsah sáčku s krystalickou sodou a přilejte 10 litrů co nejvíce horké vody z kohoutku. (Já vše dělám v 5 litrovém kyblíku, takže půlka jednoho a půlka druhého mýdla, půl pytlíku sody a 5 litrů horké vody, je to skladnější)

nastrouhejte obě mýdlapřidejte sodunalejte co nejvíce horkou vodu z kohoutku3. e pořádně rozmíchejte. Pokud budete míchat rukou například vařečkou, musíte zabrat a zamíchat opravdu několikrát pořádně, jinak vám vznikne na povrchu pouze taková mýdlová krusta. My ale chceme docílit konzistenci pudingu. Já používám vrtačku s míchadlem stavebních hmot, nebo jak se to jmenuje 🙂 (tento krok má na starosti můj muž). Musíte sliz vydatně zamíchat, nechat odstát a například po hodině znovu ještě vydatněji promíchat. Poté stačí kyblík přiklopit víčkem a nechat stát do druhého dne. Pak již můžete prát.

4. Mýdlový sliz dávkujte přímo na prádlo do bubnu pračky, na plnou pračku dávám zhruba kelímek a půl (velikosti kelímku od zakysané smetany).

Pere to?

Ano pere, a dobře. Nevidím absolutně žádný rozdíl mezi koupeným gelem a tímto vyrobeným mýdlovým slizem.

Voní to?

Ano voní, ale jinak, než když používáte aviváž nebo koupené prací prostředky. Přirovnala bych to k vůni ložního prádla v hotelu. Prostě voní mýdlem.

Kolik to teda stojí: 

O to sice ani nejde, ale i tak, 10 litrů mýdlového slizu vás vyjde na cca 67 Kč (1 mýdlo na praní Lanza – 26 Kč, 1 jádrové mýdlo – cca 17 Kč a 1 balíček krystalické sody 1000 g – 24 Kč).

Peru v tom všechno možné prádlo?

Ne, manželovy černé firemní košile mám zakázané 🙂 takže to ani nemám vyzkoušené, pravda je, že nevím, jestli by ta černá nevybledla, raději nezkouším 🙂 Jinak vše.

A tak za sebe říkám, že je to další věc, na kterou bychom měly kvůli svým dětem dbát.

Stejně tak, jako na kvalitní potraviny a zdravou stravu.

Používáním doma vyrobeného pracího prášku totiž eliminujete další dost významný faktor v boji proti kožním vyrážkám vašeho miminka.

 

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře