Chřestový krém pro děti

Nechtějí vaše děti jíst polévky? Tuhle budou chtít!

Lahodný chřestový krém pro děti

doba přípavy: 40 až 50 minut

náročnost:  jednoduché, ale samotné vaření v hrnci trvá déle

od: vzhledem k troše cukru a smetany vhodné pro děti od 1 roku.

Suroviny (na asi 2 malé porce):

  • asi 3 stonky zeleného chřestu
  • 1 menší mrkev
  • 1 malý brambor
  • 1 až 2 lžíce smetany na šlehání (podle chuti a vkusu)
  • asi půlka šalotky
  • máslo, nebo raději přepuštěné máslo (ghí)
  • cukr (nemusí být)
  • troška soli (pro starší děti)
  • voda

Zelený chřest opláchněte a ze stonků ulomte dřevnatý konec (cca 2 cm) a ten vyhoďte. Mladý zelený chřest nemusíte loupat. Zbytek stonků nakrájejte na kousky asi 2 až 3 cm dlouhé. Hlavičky nechejte celé a dejte je stranou.

V hrnci se zesíleným dnem osmahněte na másle, nebo přepuštěném másle šalotku a přidejte nakrájené stonky chřestu (bez hlaviček). Lehce vše osmahněte asi dvě minuty, aby cibulka nezčernala a zalijte vodou. Můžete přidat špetičku soli (pokud již dítěti solíte, pokud ne, nevadí) a asi čtvrt malé lžičky cukru (opravdu stačí malinko, chřest se běžně vaří v osolené vodě se špetkou cukru, ale pokud dávate nechcete, nemusíte).

Vařte asi 20 minut, až bude chřest hodně měkký. Nezapomeňte případně přilévat vodu, aby se vám veškerá voda nevypařila!

Poté vše rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes sítko (je to nutné, jinak budou v polévce takové nitky).

Do propasírované polévky přidejte očištěnou, oškrábanou a na malé kousky nakrájenou mrkev a brambor, přilijte vodu a zamíchejte.

Vařte ještě asi 15 minut, až bude mrkev i brambor měkký.

Poté si odeberte pár kousků brambory z polévky stranou. Polévku opět rozmixujte i s mrkví a kousky brambory.

Do polévky vraťe kousky brambory, přidejte špičky chřestu, které jste si na začátku dali stranou a ještě asi dvě minutky povařte. Poté přidejte smetanu, pořádně zamíchejte a nechejte krátce projít varem.

A můžete podávat 🙂 je to opravdu lahoda!

 

 

Samozřejmě, že si tuto polévku mohou dát i dospěláci a dochutit si ji ještě na talíři, ale přece jen toto je taková dětská verze. Dospělákům doporučuji udělat si silnější chřestový krém, v podstatě stejně, jen bez mrkve, zato s větším množstvím chřestu, smetany a troškou muškátového oříšku, který by malé děti zatím jíst neměly. Recept na chřestový krém pro dospěláky najdete již brzy také zde na Pidižroutech.

 

Poznámka: já osobně obyčejně při vaření či pečení používám spíše med, než cukr, ale v tomto případě se to nehodí, protože je nesmysl vařit med a k chřestu trocha cukru prostě patří. Pokud svému dítěti nedáváte každý den tatranky a koblihy, ta trocha cukru mu jistě neuškodí 🙂 a pokud ano, tak už je to jedno 🙂

A stejně tak ta špetička soli. Pokud je vaše dítě starší, než jeden rok a jídla mu ještě běžně nesolíte, nemáte důvod se obávat špetičky soli . Pokud ale přece jen solit nechcete, nemusíte.

Dobrou chuť! 🙂

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře