Chlebíček z lískových oříšků

Když jsem byla malá, moje babička pekla často a nejen na svatby. Babička už nežije, ale podle jejích receptů pečeme stále….

Pamatuji si, že jako malá jsem tento „chlebíček“ milovala, je totiž silně „návykový“ 🙂  Vždy hned rychle zmizel a tak si každý musel uchytit co šlo 🙂 

I když jeho příprava je trošku zdlouhavější, rozhodně za to stojí. Uvidíte, že toto ne zcela tradiční cukroví bude mizet jako první. (Prostě si pro sebe raději schovejte stranou no 🙂

No a protože syn je ještě malý a snažím se vyhnout bílému cukru a bílé mouce, upravila a vyzkoušela jsem babiččin recept tak, abych neměla „výčitky“, když si trošku smlsne i můj malý syn. Dovolím si zveřejnit recepty oba, původní i upravený. Babička by mi to jistě dovolila….jen škoda, že už tu není…

Já použila lískové oříšky a mandle, ale pamatuji si, že jsem jej dělávala i z vlašských ořechů (a babička taky), prostě použijte oříšky, které máte rádi. V „dětské“ verzi jsem o třetinu ubrala cukr a i tak je chlebíček sladký víc, než dost… S jinými sladidly jsem se trošku v tomto případě bála experimentovat, takže jsem zvolila o trošku zdravější formu a to třtinový nerafinovaný cukr. Místo hladké pšeničné mouky jsem použila pohankovou mouku, která se v tomto případě docela dobře hodí.

No ale dost řečí, jdeme na to:

Ingredience:

Moje „dětská“ upravená verze: 200 g celých oříšků, 2 vajíčka, 100 g třtinového nerafinovaného cukru, 50 g hladké špaldové mouky a 100 g hladké pohankové mouky, tuk na vymazání formy

Původní recept, pokud máte doma manžela nejedlíka pohankové mouky200 g celých oříšků, 2 vajíčka, 150 g cukru, 150 g hladké mouky a tuk na vymazání formy.

Forma na srnčí hřbet

Postup:

Lískové oříšky opražíme (asi 3 minuty) a poté promneme v utěrce, abychom je zbavily slupek. Z vajec a cukru ušleháme krém, do kterého pomalu vmícháme mouku a oříšky. Troubu předehřejeme na 150°C a vymazanou formu naplníme těstem. Pečeme asi 50 minut.

Horký chlebíček vyklopíme do vlhké utěrky a necháme vychladnout. Poté ho nakrájíme na tenké plátky (použijte vroubkovaný nůž na chleba, aby se vám chlebíček nelámal). Plátky naskládáme na plech a opékáme při 225 °C asi 3 až 4 minuty (nepečte na vzduch, aby se vám plátky nespálily, raději pečte jen 3 minuty a zkontrolujte).

Varování: Toto „cukroví“ je neuvěřitelně rychle vždy pryč…..  nedá se mu totiž odolat…je jiné, než ostatní cukroví, sladké, křupavé, oříškové… a kdo ochutná, musí si dát ještě kousek….

Můj muž také zrovna neholduje pohankové mouce…nicméně v tomto případě mu evidentně nevadí a chlebíček už je téměř fuč 🙂

Dobrou chuť a krásné Vánoce všem!

 

Hledáte odpovědi na otázky ohledně stravování vašeho miminka? Co mu vařit, co už smí jíst a co ne a zajímá vás také proč? Diky mým zkušenostem s přípravou stravy pro nejmenší děti, mé vášni pro dobré a kvalitní jídlo a zároveň touze porozumět tomu, co má vliv na zdraví mého dítěte a proč, pomáhám maminkám zorientovat se ve světě stravy miminek a batolátek. Učím maminky nejen, jak uvařit pro miminko tak, aby bylo zdravé, ale zároveň porozumět stavebním základům stravování malých dětí a v neposlední řadě, jak vše zvládnout, stihnout a přitom zůstat v pohodě. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře